Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Top 10: Alimente cancerigene si alimente care previn cancerul. Partea 1: Alimente cancerigene

De la bun inceput, trebuie spus ca titlul articolului se refera  - pe de o parte - la alimentele al caror consum creste probabilitatea aparitiei cancerului si - pe de alta parte - la cele care, consumate, reduc riscul de declansare a bolilor canceroase. Aceasta deoarece, in mod evident, exista (...)

De la bun inceput, trebuie spus ca titlul articolului se refera  - pe de o parte - la alimentele al caror consum creste probabilitatea aparitiei cancerului si - pe de alta parte - la cele care, consumate, reduc riscul de declansare a bolilor canceroase. Aceasta deoarece, in mod evident, exista si alti factori care influenteaza riscul de cancer (fumatul, excesul de alcool, factori genetici, contractarea anumitor infectii si aplicarea sau nu la timp a tratamentului adecvat pentru acele infectii, expunerea la substante toxice din aer, apa si din obiectele utilizate, expunerea la radiatii (inclusiv solare), sedentarismul, stresul etc.). Mai mult decat atat, si daca urmarim strict contributia alimentelor la cresterea sau reducerea riscului de cancer, aceasta contributie depinde hotarator de cantitatile consumate.

10 Alimente si bauturi care pot sa cauzeze cancer sau sa contribuie la aparitia lui:

1) Mancarea arsa (orice mancare fripta ori prajita prea mult), care contine agenti cancerigeni. Pana si painea prajita intra in aceasta categorie.

2) Cartofii prajiti, produsele de patiserie care au ulei, produsele de fast-food (majoritatea lor), margarine, chips-uri si snack-uri care contin grasimi trans.

3) Zaharul (indiferent daca este alb sau brun) si toate produsele care au mult zahar in compozitie (majoritatea dulciurilor procesate). De asemenea, dulciurile coapte merita mentionate separat, deoarece au in componenta acrilamida (substanta puternic oxidanta).

4) Mancarea afumata si sarata - creste in special riscul dezvoltarii cancerului la stomac (dar si probabilitatea aparitiei altor tipuri de cancer).

5) Sucurile acidulate sau neacidulate care nu sunt 100% naturale. Ele aduc riscuri pentru sanatate atat din cauza continutului - zahar si diferiti aditivi nocivi - cat si din pricina lipsei/deficitului a ceea ce inlocuiesc in dieta - bauturi si alimente care furnizeaza nutrienti si microelemente valoroase.

6) Alimentele si bauturile care contin anumiti indulcitori „fara calorii”.

7) Alimentele cu indice glicemic foarte ridicat (chiar daca nu contin zahar): bere (pe langa indicele glicemic de 110, aceasta si contine alcool), unele produse din faina alba etc.

8) Preparatele din carne procesata (salam, parizer, carnati, crenvursti, pateu, sunca etc.), din cauza continutului urias (in general de peste 50%) de grasimi saturate si a concentratiilor mari de aditivi nocivi folositi.

9) Carnea rosie. Aceasta ar trebui consumata, dar in cantitati reduse (contine unele elemente utile si pe care ne este dificil sa le procuram in cantitati suficiente din alte surse: vitamine din complexul B, zinc etc.).

10) Lactatele grase (unt, cascavaluri si branzeturi grase, smantana grasa), din cauza continutului mare de grasimi saturate. Aceste lactate trebuie incluse in alimentatie (chiar daca ne putem asigura calciul din lactatele slabe, doar cele grase sunt o sursa de vitamina A mai valoroasa decat sursele vegetale si o buna sursa de vitamina D), insa in cantitati mici.