Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

11 Idei ca sa reduceti consumul de zahar

Consumul de zahar reprezinta, alaturi de consumul de grasimi rele (saturate si trans) si de sedentarism, una dintre principalele plagi ale stilului contemporan de viata.

Excesul de zahar si, in general, de carbohidrati rapizi constituie principala cauza a diabetului zaharat si, de asemenea, unul dintre factorii majori care contribuie la aparitia si la agravarea bolilor de inima.

Consumul de zahar reprezinta, alaturi de consumul de grasimi rele (saturate si trans) si de sedentarism, una dintre principalele plagi ale stilului contemporan de viata.

Excesul de zahar si, in general, de carbohidrati rapizi constituie principala cauza a diabetului zaharat si, de asemenea, unul dintre factorii majori care contribuie la aparitia si la agravarea bolilor de inima. Consumul ridicat de zaharuri este cu atat mai periculos cu cat este asociat cu sedentarismul. Problema de care ne lovim atunci cand dorim sa reducem aportul de zahar si alte glucide rapide este ca o mare parte dintre produsele alimentare contin amidon sau/si zahar in exces. Cu toate acestea, exista o serie de masuri pe care le puteti lua ca sa reduceti eficient aportul de zaharuri:

1) Obisnuiti-va sa consumati - macar din cand in cand - miere in loc de prajituri sau alte dulciuri. Are indicele glicemic ceva mai mic decat zaharul si potoleste mai rapid pofta de dulce.

2) Inlocuiti painea alba cu painea integrala si pastele albe cu cele integrale.

3) Daca va plac covrigii si nu prea le rezistati, propuneti-va un maxim pentru consumul saptamanal de covrigi si unul pentru cel zilnic (spre exemplu 10, respectiv 3), maximuri peste care sa nu treceti sub nicio forma.

4) Stabiliti-va, de asemenea, un nivel maxim al consumului de paine (spre exemplu, 300 g pe zi pentru un barbat).

5) Consumul de cartofi ar trebui sa se transforme din “regula de zi cu zi” intr-o exceptie. Inlocuiti cartofii cu varza, linte, conopida, fasole.

6) Uitati si de orezul alb (daca tineti mortis la orez, alegeti orezul nedecorticat).

7) Produsele de patiserie si fast-food contin, bineinteles, multi carbohidrati: un motiv in plus pentru a limita consumul lor. Daca, totusi, nu aveti incotro si va opriti la un fast food, puteti alege (si) o salata.

8) Optati pentru ciocolata amara in locul celei a carei concentratie de cacao este sub 60%. Atentie insa: in zilele caniculare este bine sa evitati ciocolata amara!

9) Ca sa reduceti nevoia de dulciuri, mentineti permanent o buna aerisire a incaperii in care stati/lucrati si hidratati-va corespunzator.

10) Tot pentru a scadea apetitul pentru dulciuri, consumati alimente bogate in crom: oua, ficat, cereale integrale, fasole verde, branzeturi, nuci. 11) Dormiti suficient: aceasta este o conditie importanta pentru a limita pofta de dulciuri.

Atentie: o dieta bogata in fibre (pe care le gasim in legume si fructe) favorizeaza o asimilare mai lenta a glucidelor, fapt care scade semnificativ riscul de diabet.