Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

14 Obiceiuri alimentare simple care va ajuta sa fiti sanatosi

Pentru mentinerea pe termen lung a unei greutati normale si a unei stari bune de sanatate este important sa adoptati obiceiuri alimentare sanatoase. Urmarea in mod repetat a unor diete nu este solutia potrivita, deoarece fluctuatiile continue de greutate si privarea de anumiti nutrienti dauneaza organismului. In plus, frustrarea provocata de regim va afecteaza calitatea vietii.

Care sunt obiceiurile alimentare pe care trebuie sa le introduceti treptat pentru a va bucura de o stare buna de sanatate?

1) Consumati in fiecare zi legume crude. Fructele nu sunt suficiente, deoarece contin in general mai multe glucide si mai putine fibre decat legumele.

2) Varietatea conteaza: aveti grija sa mancati cat mai multe feluri de legume crude in fiecare saptamana (nu mai putin de 4 tipuri pe saptamana).

3) Optati pentru painea si pastele integrale in locul celor albe.

4) Limitati consumul de cartofi la maximum o portie pe saptamana. Cartofii prajiti traditional trebuie exclusi din alimentatie. Reduceti, de asemenea, consumul de orez alb.

5) Alegeti sursele sanatoase de glucide: fasole boabe, linte, orez nedecorticat, varza, conopida etc. Consumul de alimente bogate in fibre (legume, fructe, produse din cereale integrale etc.) trebuie limitat in cazul in care suferiti de hiperaciditate gastrica sau/si de intestin iritabil.

6) Micul dejun nu trebuie sarit in nicio zi. Daca sunteti obisnuit(a) sa nu il serviti, incepeti sa mancati dimineata chiar fara a va fi foame: in cateva zile, organismul se va invata cu noul program de masa.

7) Evitati alimentele de tip fast-food, produsele cu sare in exces si afumaturile.

8) Consumati saptamanal peste gatit la cuptor (nu prajit, preferabil nici fript).

9) Limitati substantial cantitatea de ulei folosita la gatit. Consumati, in schimb, ulei extra-virgin crud, adaugat la salate.

10) Reduceti cat de mult posibil consumul alimentelor gata preparate, in favoarea celui de alimente gatite acasa.

11) Renuntati la prajeli. Cel mai sanatos mod de preparare a alimentelor este fierberea. Coacerea/frigerea alimentelor reprezinta un compromis acceptabil intre gust si sanatate, cu exceptia cazului in care avem de-a face cu produse grase (in aceasta situatie, fierberea la aburi sau in apa este singura varianta sanatoasa).

12) Obisnuiti-va sa mestecati mancarea incet.

13) Optati in special pentru lactate slabe (nu complet degresate) in locul celor grase.

14) Odata deprinse toate aceste obiceiuri alimentare sanatoase, ascultati-va organismul si consumati alimentele/preparatele de care va este pofta.