Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

6 Beneficii ale consumului de galbenus

Desi au o concentratie relativ mare de colesterol, continut in galbenusul lor, ouale aduc beneficii certe sanatatii daca sunt consumate cu moderatie si in mod regulat, potrivit unui studiu realizat recent. Cercetatorii arata ca insusi galbenusul este componenta cea mai valoroasa a oului. Care sunt avantajele pe care consumul de oua ni le aduce?

Desi au o concentratie relativ mare de colesterol, continut in galbenusul lor, ouale aduc beneficii certe sanatatii daca sunt consumate cu moderatie si in mod regulat, potrivit unui studiu realizat recent. Cercetatorii arata ca insusi galbenusul este componenta cea mai valoroasa a oului.

Care sunt avantajele pe care consumul de oua ni le aduce?

Ochii: galbenusul contine luteina si zeaxantina, carotenoide ce reduc riscul de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare.

Creierul: desi bogat in colesterol, galbenusul are si un nivel ridicat de colina (vitamina B7), care contribuie major la imbunatatirea functiilor neurologice, la dezvoltarea creierului in stadiul intrauterin (consumat de catre femeile insarcinate) si la producerea de serotonina si dopamina, cunoscute drept hormoni ai fericirii.

Sanii: colina din galbenus ar ajuta si la prevenirea cancerului mamar, mai ales daca acest consum regulat de oua a inceput inca din adolescenta. Alte studii au stabilit o asociere intre consumul de oua si o rata mai scazuta de cazuri de cancer mamar, insa cu o mentiune importanta: consumul a maximum 2 oua pe saptamana este asociat cu un risc mai scazut de cancer mamar, in vreme ce consumul a 7 oua pe saptamana contribuie la cresterea acestui risc.

Parul, unghiile, pielea: galbenusul este bogat in sulf, ingredient esential pentru absorbtia vitaminelor B, utile unei bune functionari a ficatului, dar si pentru producerea colagenului si cheratinei, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului, oferind un plus de stralucire.

Musculatura: ouale contin proteine de cea mai buna calitate (avand toti aminoacizii esentiali), iar concentratia proteica este relativ ridicata (16% pentru galbenus si 12% pentru albus).

Prevenirea ingrasarii: mai multe studii au demonstrat ca ouale tari (ouale tari se digera mai greu si sunt foarte eficiente in diminuarea senzatiei de foame) si consumate la micul dejun ajuta la prevenirea si chiar la inlaturarea surplusului ponderal.

Cat de multe oua? Pentru o balanta optima intre beneficii si neajunsuri (dezavantaje aduse in principal de grasimile saturate din ele), se recomanda un consum regulat de 2-4 oua pe saptamana. Acestea ar trebui preparate "ochiuri" in apa ori fierte in coaja.

Bine de stiut: galbenusul de ou nu contine doar grasimi saturate. In fapt, raportul dintre grasimile saturate (“rele”) si grasimile “bune” din galbenus este putin mai mic de 1/1.