Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Alimentatia in timpul Postului: cum sa eviti deficitul de proteine

Intram pe ultima suta de metri inaintea Pastelui, perioada in care tot mai multi oameni (care au ales sa nu posteasca intreaga perioada) decid sa tina macar o saptamana de post strict. Chiar si urmat o perioada scurta de timp, postul strict poate influenta negativ starea de sanatate daca nu respecti anumite reguli alimentare de baza, in special in ceea ce priveste aportul de aminoacizi esentiali: (...)

Intram pe "ultima suta de metri" inaintea Pastelui, perioada in care tot mai multi oameni (care au ales sa nu posteasca intreaga perioada) decid sa tina macar o saptamana de post strict.

Chiar si urmat o perioada scurta de timp, postul strict poate influenta negativ starea de sanatate daca nu respecti anumite reguli alimentare de baza, in special in ceea ce priveste aportul de aminoacizi esentiali. Deficitul (calitativ sau/si cantitativ) de proteine pe un interval de ordinul zilelor poate sa contribuie la/sa cauzeze scaderea tonusului muscular, depresie, slabirea imunitatii, reducerea capacitatii de munca. (Prelungit pe intervale mai mari de timp, deficitul de proteine poate sa aiba si consecinte mai grave - imbatranirea accelerata a tesuturilor, slabirea sistemului osos, degradarea timpurie a creierului etc.).

Care sunt regulile pe care sa le ai in vedere ca sa eviti deficitul de aminoacizi atunci cand postesti?

1) Include, in alimentatia de zi cu zi, si alimente precum: linte, fasole boabe, naut, paine integrala, orez, seminte crude de dovleac, nuci, ciuperci.

2) Acopera, in aceeasi zi, minimum 2 din urmatoarele 3 clase de alimente: cereale, leguminoase, oleaginoase. Combinatiile cereale - leguminoase, cereale - oleaginoase si leguminoase - oleaginoase asigura o buna varietate de aminoacizi, inclusiv aportul aminoacizilor esentiali.

3) Atentie la ciuperci: acestea ofera proteine de calitate, dar in cantitate mica (in general intre 3% si 5%). Nu te poti baza pe ele ca principal furnizor de proteine in perioada de post, dar este bine sa le incluzi in alimentatie o data la 2-3 zile.

4) Pe langa leguminoase, cereale si oleaginoase, consuma legume proaspete - in special crucifere si spanac.

5) Ai grija, orientativ, sa consumi macar 0,9 - 1 grame de proteine per kilogram corp (in cazul persoanelor care sufera de obezitate, cantitatea per kilogram corp poate fi mai redusa, ca urmare a procentului ridicat de tesut adipos din total masa corporala).

6) Daca in perioada in care mananci inclusiv lactate si carne iti mai permiti, uneori, sa “sari” peste una dintre mesele principale ale zilei, cand tii post este foarte important sa servesti minimum 3 mese pe zi. In acest fel cresti randamentul de asimilare a proteinelor (si de utilizare a aminoacizilor).

7) Tot pentru a folosi cat mai bine proteinele consumate, serveste zilnic alimente bogate in vitamina C (loboda, spanac, patrunjel, ardei gras rosu, kiwi, capsuni etc.) si cate putina miere.