Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Alternativa sanatoasa: 5 Recomandari esentiale ca sa reduci aportul de grasimi rele

Grasimile rele sunt acizii grasi saturati si trans, care se fac vinovati de degradarea sistemului cardiovascular, cresterea riscului de aparitie a cancerului si favorizeaza instalarea depresiei. Aceste grasimi se gasesc de obicei (dar nu exclusiv) in (...)

"Grasimile rele" sunt acizii grasi saturati si trans, care se fac vinovati de degradarea sistemului cardiovascular, cresterea riscului de aparitie a cancerului si favorizeaza instalarea depresiei. Aceste grasimi se gasesc de obicei (dar nu exclusiv) in produse animale si in hrana (continand grasimi vegetale si/sau animale) prajita/obtinuta prin preparare termica la temperaturi inalte (preparate de patiserie, de fast-food etc.).

Grasimile trans, foarte nocive, ar trebui excluse complet din alimentatie. La grasimile saturate este bine sa nu renunti cu desavarsire (deoarece in general acestea reprezinta si surse valoroase de vitamina A si vitamina D), dar ele trebuie consumate in cantitati reduse.

Iata cum poti reduce drastic aportul de “grasimi rele” fara sa simti un disconfort semnificativ pricinuit de o eventuala “lipsa a gustului”:

1) Renunta la produsele grase de patiserie si la fast food. Definitiv! Este atat de simplu ca, in loc sa cumperi o gogoasa sau o shaorma, sa-ti iei la tine, de acasa, o punguta cu nuci proaspete ori migdale crude. Sau, daca ai 2-3 minute pentru pregatirea sa, un sandwich sanatos.

2) Evita sa iti gatesti prajeli. Alternative: - coacerea la flacara cat mai mica, in vase neaderente; - “calirea” in putina apa; - fierberea traditionala sau la aburi (varianta cea mai sanatoasa). Poti (si este indicat) sa nu mai folosesti deloc uleiul pentru prepararea hranei. In schimb, ca sa nu simti lipsa lui si ca sa beneficiezi de vitaminele liposolubile si de grasimile sanatoase, este de dorit sa iti adaugi in farfurie - peste hrana gatita - ulei extra-virgin crud.

3) Obisnuieste-te sa mananci samburi cruzi: de dovleac, de floarea-soarelui, migdale, nuci. In acest fel renunti mai usor la prajeli si castigi sanatate (samburii in stare cruda contin acizi grasi esentiali, inclusiv Omega 3). Samburii cruzi se pastreaza cel mai bine la frigider, pentru ca acizii grasi continuti sa nu fie alterati.

4) Te ispitesc ouale prajite? Incearca sa le prepari “ochiuri” in apa.

5) Redu consumul de branzeturi grase si de carne rosie (in special daca este grasa) in favoarea pestelui gras oceanic si a branzeturilor slabe (dar nu complet degresate). Cu pestele este bine sa nu exagerezi, deoarece el contine - in general - si mici cantitati de toxine (in primul rand mercur).

Dupa doar 2-4 saptamani din ziua in care vei fi inceput sa aplici recomandarile de mai sus te vei obisnui cu acest stil de a manca, iar pofta de produse fast food/de patiserie va fi complet eliminata. Rezultatele in ceea ce priveste forma ta fizica se vor simti din plin!