Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Caisele - concentrat de sanatate

Perioada caiselor dureaza, la noi, din prima parte a lunii iunie pana dupa jumatatea lui august (interval acoperit doar daca luam in considerare toate soiurile de cais care se cultiva in Moldova). Caisele ne ofera mult mai mult decat dulceata si aroma: beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii sunt majore.

In China veche se considera ca acest fruct stimuleaza energia interna si creste durata vietii.

Care sunt avantajele pe care ni le aduce consumul de caise?

1) Ochi ageri, feriti de boli. Datorita cantitatii mari de pro-vitamina A, caisele sunt un aliment - minune pentru ochi, contribuind chiar la prevenirea cataractei.

Orientativ, necesarul zilnic de vitamina A este acoperit din cantitatea de beta-caroten (pro-vitamina A) continuta in doar 160 de grame de caise (pulpa)!

2) Caisele ne mentin sanatatea si frumusetea epidermei, in principal tot datorita pro-vitaminei A.

3) O inima tanara si puternica. Acest fruct iti regleaza tensiunea arteriala, iti protejeaza inima si intreg sistemul vascular in principal datorita potasiului (in concentratie foarte apropiata de cea din banane), vitaminei C si beta-carotenului.

4) Caisele - dusman de temut al cancerului. Consumul pulpei scade semnificativ riscul aparitiei diverselor forme de cancer (datorita in primul rand beta-carotenului). Arma cea mai puternica sta, insa, in samburi: ei sunt foarte bogati in vitamina B17 (amigdalina), substanta care incetineste semnificativ evolutia cancerului si, uneori, o stopeaza! Ai, insa, grija cu acesti samburi, deoarece in cantitati mari sunt toxici (contin cianura). Amigdalina este extrasa comercial din samburii de caise.

5) Riscul de anemie feripriva scade semnificativ: caisele sunt bogate in fier si au o concentratie destul de importanta de vitamina C (vitamina ce creste absorbtia fierului).

6) Caisele contribuie la regenerarea ficatului si incetinesc imbatranirea (datorita beta-carotenului, vitaminei C si mineralelor continute).

7) Acest fruct tine cu silueta ta, multumita continutului caloric redus, fibrelor (acestea nu sunt in cantitate foarte mare, insa in structura lor pectina ocupa o pozitie de top la caise; pectina este un excelent depurativ, accelerand eficient tranzitul intestinal), apei si vitaminei C (are si ea efect laxativ).

100 de grame de caise (pulpa) iti ofera:

  • 86 grame de apa;
  • 7 grame de carbohidrati (zaharuri);
  • 1,6 grame de fibre;
  • 325 mg de potasiu;
  • 13 mg de vitamina C;
  • 0,5 mg fier;
  • 500 microg beta-caroten.

Continut caloric caise: 32 de calorii/100 de grame.

Caisele contin si alte microelemente (magneziu, fosfor, calciu, zinc, vitamina E, vitamine din complexul B etc.), dintre acestea magneziul fiind mai important (prin prisma raportului concentratie/necesar zilnic).