Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Cateva trucuri pentru a infrunta canicula

Nu numai riscul privind afectarea sanatatii, dar si disconfortul creat de canicula sunt motive sa incercam cateva din metodele batranesti, moderne sau asistate cu aparatura specifica, pentru a ne feri de efectele caniculare.

Ideal ar fi sa infrunti canicula la munte, in padure, la strand, dar nu ai totdeauna prilejul potrivit. In acest caz, faci ce poti si cum poti, ca sa mai diminuezi din atacurile anotimpului fierbinte. 

Acasa

Prima conditie este sa feresti incaperea de efectul razelor directe ale soarelui. Ele pot fi usor reflectate, opturand geamul cu o folie de aluminiu (staniol) pe toata suprafata sa. Poti reduce temperatura camerei cu 4-5 grade.

Aerul conditionat ar fi solutia ideala, dar trebuie folosit cu un umidificator de calitate. Altfel, scapi de disconfortul termic, dar dai de un altul, la fel de incomod. 

Daca n-ai aer conditionat, procedezi ca in vremurile batranesti: un lighean cu apa rece, pus in mijlocul camerei si primenit din doua in doua ore, reduce temperatura, dar serveste si ca umidificator. Atmosfera devine mai acceptabila, chiar daca procedeul pare rudimentar, arata Kabanic.

Ce bei

Se recomanda sa bei apa plata, in cantitati mici, pe tot parcursul zilei. Cateva picaturi dintr-o lamaie stoarsa ajuta la efectul racoritor. 

Berea rece nu te racoreste decat pentru moment; dupa trecerea momentului, disconfortul revine cu si mai multa intensitate. Alcoolul, sub orice forma, te face mai vulnerabil la efectele caniculei. Cafeaua la fel.

Orientalii (Caucaz, India, China) nu se racoresc cu bauturi reci. Prefera ceaiul verde cald, al carui efect racoritor se simte la o ora dupa consum. Merita incercat. La magazinele de tip "plafar" se gaseste ceai verde original din China, cu efect nu numai racoritor, dar si antioxidant.

Ce mananci

Se recomnada 5 mese pe zi, cu proteine multe dimineata si glucide seara. De exclus: grasimi, produse zaharate, carne de porc, condimente, sosuri, maioneza. De preferat: peste fiert, supe reci de legume si mai ales sfecla rosie, zarzavat crud, lactate, fructe de padure.

Cu cat reduci consumul de sare, cu atata scade disconfortul creat de canicula. O conditie valabila totdeauna, dar mai ales pe vreme de canicula: mesteca alimentele bine. Cu cat sunt mai bine mestecate, cu atat are stomacul mai putin de muncit. Conteaza, pe canicula.

Corpul tau

In conditiile cand, peste zi, vom transpira, un dus dimineata si unul seara sunt obligatorii. Mai este utila si stergerea fetei cu servetele umede. Cosmeticienii recomanda aplicatii cu felii de castraveti. Castravetele are efect antitranspirant.

Un spray este eficient numai imediat dupa baie. Stropirea corpului transpirat dar neimbaiat odorizeaza zona, dar nu inlatura cauza.

Cum sa te imbraci

Pe canicula, ar fi de neconceput imbracamintea sintetica. Este de preferat bumbacul sau inul, in culori deschise si croieli largi. Sub imbracaminte, trebuie sa functioneze un perfect sistem de ventilatie. 

Pantofii din piele sunt astazi o raritate si scumpi. Cei contrafacuti si sositi din Asia sunt ieftini, dar te oparesti in ei. Ca urmare, solutia practica este tot pantoful din panza sau sandaua simpla, folosita inca de pe vremea romanilor.

A propos, era sa uit: pe canicula, palaria este obligatorie. Niste boruri ca de cow boy nu prea sunt la moda, dar iti tin de umbra. Daca nu te aranjeaza borurile (pentru persoanele scunde), o sapca obisnuta, cu cozoroc lung, este tocmai potrivita.

La lucru

Daca biroul nu este prevazut cu aer conditionat, este necesara asigurarea unui minimum de umiditate: unul sau mai multe acvarii (chiar si fara peste), apa pulverizata din cand in cand, stergerea fetei si mainilor cu un servetel umed.

Efortul fizic trebuie compensat cu un consum sporit de apa, dar si cu pauze la intervale regulate. Este drept ca pauzele reduc randamanetul, dar, lucrand neintrerupt, randamentul scade si mai mult.

In cazul efortului fizic, se recomanda o gustare din fructe si legume cu continut ridicat de vitamine: rosii, citrice, salate.

Din pacate, in zilele caniculare, randamentul in munca este scazut. Trebuie folosita prima parte a zilei, cand inca mai ai puteri. Dupa pranz, orice ai face, puterile tot se flescaiesc.