Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Deliciile vegetale ale lunii mai

Luna mai exceleaza la capitolul „bunatati vegetale” gustoase si cu proprietati regeneratoare. Daca pe unele dintre acestea le consumati in fiecare an, pe altele probabil le-ati uitat, sau nu le mai acordati atentia meritata. Care sunt deliciile vegetale ale florarului? Daca tot se numeste „florar”, sa incepem cu florile...

Luna mai exceleaza la capitolul „bunatati vegetale” gustoase si cu proprietati regeneratoare.

Daca pe unele dintre acestea le consumati in fiecare an, pe altele probabil le-ati uitat, sau nu le mai acordati atentia meritata.

Care sunt deliciile vegetale ale florarului? Daca tot se numeste „florar”, sa incepem cu florile...

Flori de soc Sunt detoxifiante eficiente datorita proprietatilor diuretice, sudorifice si laxative (actioneaza ca laxativ bland). Tot datorita efectului de eliminare a excesului de apa, florile de soc amelioreaza durerile articulare, ajuta la pierderea in greutate si reduc tensiunea arteriala. Toate aceste calitati ale florilor de soc pot fi concentrate intr-o bautura aromata si racoritoare - socata. Pentru a-i maximiza beneficiile, o puteti prepara cu miere in loc de zahar (fermenteaza la fel de usor si iese la fel de gustoasa).

Flori de salcam Au efect regenerator, calmeaza gastrita si actioneaza ca tonic bland asupra sistemului nervos central, potentand starea de buna dispozitie. In plus, acestea fluidifica secretiile bronhice. Le puteti consuma ca atare (crude, dupa ce le spalati usor), sub forma de salata (cu grapefruit si miere), de macerat („apa de salcam”) sau in clatite.

Agrise Fie ca sunt verzi, rosii ori galbui, aceste fructe dulci-acrisoare ne ofera saruri minerale din belsug si, cel mai important, reprezinta un veritabil concentrat de vitamina C naturala. Consumati-le mereu in stare cruda pentru a beneficia de calitatile lor.

Capsuni Fructele autohtone (crescute practic in conditii bio, mai aromate si mai bogate in microelemente utile) apar pe piata la finele lunii mai. Bogate in vitamina C, pigmenti antioxidanti (antocianina in principal) si minerale, capsunile ne incetinesc procesele degenerative, ajuta la detoxifiere, intaresc sistemul imunitar, ne protejeaza inima si reduc riscul de cancer.

Cirese de mai Au proprietati asemanatoare cu cele de vara, fiind doar ceva mai putin concentrate in pigmenti antioxidanti (tot antocianina). Sunt diuretice si „curata” rinichii, protejeaza inima si articulatiile.

Urzici Prima jumatate a lunii mai este inca o perioada buna pentru recoltarea lor (continutul de fier din urzici este inca ridicat). Urzicile previn si trateaza eficient anemia feripriva (prin insuficienta de fier) si astenia, datorita concentratiilor mari de fier si de magneziu. De asemenea, sunt un excelent detoxifiant, ajuta la regenerarea tesuturilor si reduc nivelul de zahar din sange. Ca sa beneficiati si de vitamina C din urzici, consumati infuzie din planta proaspata (nu se fierb, ci se pun in apa incinsa imediat ce aceasta s-a oprit din fiert). Mancarea de urzici este o garnitura savuroasa pentru oua.