Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

O consumam cu totii, dar in exces este mortala: ucide milioane de oameni anual!

Potrivit Statisticilor American Heart Association, aproximativ 15 procente din totalul deceselor cauzate de infarcte, accidentele vasculare cerebrale si alte boli asociate inimii pe plan international, in 2010, au fost determinate de (...)

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma cat se poate de ferm in ceea ce priveste produsul cel mai des folosit in lume ca si potentiator de gust: consumul excesiv de sare reprezinta cauza a circa 2,3 milioane de decese la nivel global in fiecare an, punand astfel in plan secund efectele nocive ale consumului de bauturi carbogazoase.

Potrivit Statisticilor American Heart Association, aproximativ 15 procente din totalul deceselor cauzate de infarcte, accidentele vasculare cerebrale si alte boli asociate inimii pe plan international, in 2010, au fost determinate de excesul de sare.

Conform unui studiu incheiat recent de cercetatorii de la Harvard, consumul excesiv de bauturi carbogazoase conduce la moartea a aproximativ 180.000 de persoane anual.

 "Masuri nationale si globale de sanatate publica, precum programe de reducere a concentratiei de sare din alimentatie ar putea salva milioane de vieti", a declarat coordonatorul acestui studiu, Dariush Mozaffarian, profesor de medicina si epidemiologie la Harvard School of Public Health.

"Povara sarii este mult mai grea decat povara bauturilor dulci, pentru ca acestea din urma reprezinta doar un tip alimentar, pe care oamenii pot sa il evite cu usurinta, in timp ce sarea se afla in toate produsele", a adaugat el.

Oamenii de stiinta au analizat 247 de sondaje referitoare la consumul zilnic de sare, realizate pe persoane adulte, grupate in functie de varsta, sex, regiune si tara, intre 1990 si 2010, in cadrul programului Global Burden of Diseases Study din 2010, un studiu international la care au participat 488 de medici din 303 institutii medicale din 50 de tari.

Aproape 1 milion dintre aceste decese - 40% din total - au fost premature, persoanele decedate fiind oameni in varsta de pana la 69 de ani.

Circa 60% dintre decese s-au produs la barbati si 40% la femei. Infarctele au cauzat 42% dintre decese, iar accidentele vasculare cerebrale au cauzat 41% dintre ele. Restul deceselor au fost provocate de alte tipuri de boli cardiovasculare.

Dintre decesele cauzate de consumul excesiv de sare, 84% s-au produs in tarile cu venituri mici si medii.

Sfaturi pentru a reduce consumul de sare: 1) Limitati consumul preparatelor din carne de tip carnati, salam, crenvursti, pateu, parizer, muschi, sunca etc., sau chiar renuntati la aceste preparate. Aceste produse contin "sare ascunsa" (al carei gust il sesizam mai greu, din cauza aromelor); 2) Alegeti branzeturile cel mai putin sarate: cas dulce sau putin sarat, branza dulce de vaci, urda, branza de burduf putin sarata etc.; 3) Obisnuiti-va, treptat, sa gatiti cu mai putina sare, suplinind “deficitul” de sare cu lamaie sau cu alte condimente.