Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Berea - Otrava sau Remediu?

Desi suntem o tara cu traditie in obtinerea vinurilor de calitate superioara, cea mai consumata bautura alcoolica din Romania este berea. Aceasta reprezinta bautura alcoolica preferata a 60 la suta dintre romani, iar in 2011 consumul mediu pe cap de locuitor a fost de 89 de litri (locul 7 in Europa).

Desi suntem o tara cu traditie in obtinerea vinurilor de calitate superioara, cea mai consumata bautura alcoolica din Romania este berea.

Aceasta reprezinta bautura alcoolica preferata a 60% dintre romani, iar in 2011 consumul mediu pe cap de locuitor a fost de 89 de litri (locul 7 in Europa).

Chiar daca berea ne place, exista cateva intrebari importante la care ar trebui sa gasim raspunsuri inainte de a o consuma: Cat este de buna berea, in general, pentru sanatatea nostra? “Burta de bere” este mit sau adevar? Are inima noastra de castigat daca bem bere? Ne ajuta berea sa facem fata mai usor caldurii? Vestea buna este ca berea are, intr-adevar, beneficii pentru sanatate. Vestea proasta, evident, aceea ca exista si efecte nefavorabile ale consumului de bere.

Sa incepem cu beneficiile:

1) Consumul de bere ajuta, intr-adevar, inima, datorita in principal sarurilor minerale (berea contine potasiu si magneziu in concentratii ridicate), dar si datorita vitaminelor din complexul B si carbohidratilor continuti. 2) Riscul unor dereglari ale functionarii glandei tiroide scade daca bei bere. In plus, aceasta bautura stimuleaza productia de estrogeni, cu efecte benefice in cazul femeilor afectate de un deficit al acestor hormone. 3) Berea actioneaza prompt si eficient impotriva stresului, datorita vitaminelor din complexul B, glucidelor si a alcoolului in proportie redusa. 4) Prin magneziul pe care il contine, berea reduce riscul formarii de calculi renali. 5) Fiind un excelent diuretic, berea accelereaza puternic eliminarea toxinelor prin urina. Iar acum, dezavantajele consumului de bere: 1) Conform cercetatorilor de la Universitatea McGill din Montreal, consumul de bere creste riscul de cancer. Concluzia a fost stabilita in urma monitorizarii de lunga durata a unui numar de 3.600 de barbati cu varste intre 35 si 70 de ani. 2) Berea nu hidrateaza ci, dimpotriva, deshidrateaza (fiind un puternic diuretic), deoarece contine magneziu si potasiu in concentratii importante, alcool, si este saraca in sodiu. Berea nu este o alegere prea buna in perioadele toride si, pe canicula, devine contraindicata in cantitati mai mari de 0,6-0,8 litri pe zi. 3) In functie de tehnologia de filtrare, berea poate contine aluminiu. Un aport suplimentar de aluminiu este periculos, deoarece aluminiul in exces are efect neurotoxic puternic (pare a fi unul dintre factorii principali de declansare a Alzheimer-ului si Parkinson-ului), iar poluarea aerului (si aditivii folositi in unele alimente, dar intr-o masura mult mai mica) ne supune deja unui aport de aluminiu destul de ridicat. 4) Cu 42-50 de calorii la 100 de grame (in functie de tipul ei), berea pare un produs “dietetic”. Totusi, consumata zi de zi ea aduce un plus constant de calorii. Mai mult, consumul de bere stimuleaza pofta de mancare. Verdict: consumul regulat de bere contribuie simtitor la acumularea kilogramelor nedorite. Deoarece nu putem obtine informatii despre tehnologia de filtrare atunci cand o cumparam, si fiindca berea are si neajunsuri certe (pe langa riscul “contaminarii” cu aluminiu), recomandarea noastra este sa consumati bere doar ocazional si in cantitati moderate. Vinul (in special cel rosu) reprezinta o alternativa mai sanatoasa, cu conditia sa fie 100% natural.