Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Roadele lunii august: ce alimente de sezon este important sa nu ratezi

In calendarul popular, lunii august i se spune "Gustar", fiindca in august se “gusta” strugurii (strugurii trebuie gustati incepand din a doua parte a lunii august, spre a putea fi cat mai bine stabilit momentul optim pentru culegerea lor). Tot in august se “gusta" caisele si piersicile din soiurile tarzii, precum si prunele timpurii.

In calendarul popular, lunii august i se spune "Gustar",

fiindca in august se “gusta” strugurii (strugurii trebuie gustati incepand din a doua parte a lunii august, spre a putea fi cat mai bine stabilit momentul optim pentru culegerea lor). Tot in august se “gusta" caisele si piersicile din soiurile tarzii, precum si prunele timpurii.

Care sunt fructele si legumele care isi ating maturitatea in august si care - prin calitatile lor - merita intreaga noastra atentie?

Pepenele verde: contine mult licopen (pigment carotenoid ce-i confera culoarea rosie), antioxidant care ajuta sistemul cardiovascular si imbunatateste activitatea sexuala. In plus, este foarte hidratant (are aproximativ 90% apa), asadar perfect pentru dupa-amiezile calde.

Pepenele galben: este o sursa concentrata de carotenoizi predecesori ai vitaminei A (in primul rand de beta-caroten). Astfel, consumul de pepene galben fortifica sistemul imunitar, mentine vederea sanatoasa si incetineste imbatranirea pielii.

Atat pepenele galben, cat si cel rosu au in compozitie cantitati ridicate de vitamina K, vitamina cu rol important in coagularea normala a sangelui si reducerea riscului de hemoragii.

Dovleceii: foarte bogati in fibre si saraci in calorii (27-29 calorii/100 de grame), isi merita din plin locul printre ingredientele de baza in retetele celor care doresc sa scape de kilogramele in plus.

Porumbul: fiert sau copt, asigura o gustare delicioasa si revigoranta. Este energizant gratie continutului specific de carbohidrati si de vitamina B5. Vitamina B9 (acidul folic), cu rol in regenerarea organismului si in producerea globulelor rosii, este si ea bine reprezentata in porumb.

Fructele de padure: la munte, august aduce perioada de rod maxim a zmeurei de padure, a afinelor si a coacazelor (exista si ani in care acestea din urma se coc mai mult la inceput de septembrie). Fructele de padure sunt veritabile “concentrate de antioxidanti”, in special pigmenti antociani si vitamina C. Consumul lor moderat ne incetineste imbatranirea, ne creste tonusul, ne fortifica sistemul imunitar si reduce riscul declansarii bolilor canceroase.