Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Sanatatea ta in Postul Pastelui - Alimente indicate si alimente contraindicate

Dincolo de sensul lui spiritual, postul are implicatii semnificative asupra organismului. Aceste implicatii vor fi doar benefice, daca respecti postul intr-un mod care sa tina cont si de cerintele organismului. In caz contrar, postul in general si Postul Pastelui (cel mai aspru din an) in mod special poate avea consecinte nedorite, uneori chiar grave pentru sanatatea ta.

Dincolo de sensul lui spiritual, postul are implicatii semnificative asupra organismului. Aceste implicatii vor fi doar benefice, daca respecti postul intr-un mod care sa tina cont si de cerintele organismului. In caz contrar, postul in general si Postul Pastelui (cel mai aspru din an) in mod special poate avea consecinte nedorite, uneori chiar grave pentru sanatatea ta.

Altfel spus, din punct de vedere medical postul merita tinut, dar cu respectarea unor conditii esentiale. Beneficiile medicale principale ale postului urmat inteligent sunt detoxifierea organismului (pregatindu-l pentru excesele de Sarbatori), imbunatatirea functiilor hepatica si digestiva si cresterea vitalitatii.

Ce categorii de persoane este indicat sa Nu tina post? -Femeile gravide; - Copiii si adolescentii; - Varstnicii; - Persoanele care sufera de unele afectiuni cronice ori galopante (in cazul acestor categorii, medicul personal este acela care trebuie sa ofere recomandarile necesare privind intervalul de post).

De unde pornesc pericolele unui post urmat inadecvat? Dezechilibrele posibile au ca si principale surse: - deficitul si/sau lipsa varietatii in ceea ce priveste proteinele; - deficitul de calciu si de vitamina D; - excesul de carbohidrati; - insuficienta vitaminei A; - deficitul de fier; - limitarea aportului unor vitamine din complexul B (in special vitamina B3 (PP) si B12).

Care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont daca te-ai hotarat sa urmezi Postul Pastelui? 1) Consuma in fiecare zi cel putin unul dintre urmatoarele alimente: linte, fasole boabe, mazare. 2) Tot zilnic este bine sa mananci oleaginoase crude, in cantitati moderate. Cele mai valoroase in perioada postului sunt semintele de dovleac, urmate de nuci si de semintele de floarea-soarelui. 3) Evita excesul de paste, paine, de fainoase in general. In perioada Postului este cu atat mai important sa folosesti doar paste integrale si paine integrala. 4) Multi oameni cresc consumul de cartofi in Post. Preferabil este, totusi, sa nu consumi deloc sau aproape deloc acest aliment cat tii post, deoarece cartofii reprezinta doar o sursa in plus de carbohidrati - sunt bogati in amidon, saraci in proteine si nu exceleaza nici in privinta microelementelor. 5) Evita soia texturata (in orice forma a sa - cubulete, bureti etc.), dar consuma, din cand in cand/o data pe saptamana, branza de soia. 6) Spune un “Nu!” ferm prajelilor (gen “snitel de dovlecei” si altele). 7) Profita de cele 2 zile in care este dezlegare la peste. Serveste in special peste gras oceanic (macrou, hering etc. - nu din conserva). Prepara pestele prin fierbere la aburi (sau fierbere clasica/ciorba). 8) Serveste fructele si legumele mai ales crude. Morcovii si rosiile este preferabil sa le consumi atat in stare cruda, cat si fierte (beta-carotenul si licopenul, neafectate de fierbere, se absorb mai bine din produsul fiert, care are si concentratii mai mari din acesti pigmenti ca urmare a evaporarii partiale a apei; vitamina C se distruge prin preparare termica). Fiecare leguma are importanta sa, iar cruciferele, spanacul crud, ceapa si usturoiul ar trebui, mai ales pe durata Postului, sa nu iti lipseasca. 9) Redu aportul de dulciuri procesate - acesta trebuie sa fie si mai mic decat in afara intervalului de post. 10) Consuma in fiecare zi putina drojdie de bere (pentru suplinirea necesarului de vitamine B). Daca gustul sau este greu de tolerat, serveste drojdia cu paine.